Kako premagati občutek tesnobe?

TesnobaTiščanje v prsih, oteženo dihanje, nemirnost in občutek nelagodja, lahko pa tudi napadi panike, pospešeno bitje srca, hud strah in občutek ohromelosti – s temi besedami ljudje opisujejo napade nepojasnjene tesnobe oziroma anksioznosti. Z njimi se samo v Evropi sooča več kot 40 milijonov ljudi. Kako premagati takšne občutke? Kako preprečiti, da bi do njih sploh prihajalo in brez njih zaživeti bolj polno življenje?

1. Prepoznavanje tesnobe in soočenje z njo

Vas neprijetni občutki in nelagodje preplavijo vedno v enakih situacijah? Se pojavijo le takrat, ko ste pod velikim stresom, ali tudi sicer? Kakšni so ti občutki in kako močni so? Ozavestite jih! Tako jih boste lahko analizirali in premislili o dejavnikih, ki jih sprožajo. Če ste do sedaj dovolili, da negativni občutki krojijo vaše življenje, morate nad njimi prevzeti aktiven nadzor, da se jih boste lahko naučili obvladovati. Prvi korak je, da se jih naučite prepoznati in da si sploh priznate težavo, ki bi jo radi premagali.

2. Analizirajte svoje negativne občutke

Ko se začnete zavedati, da težava obstaja in da se je treba z njo soočiti in jo premagati, je čas za analizo lastnega delovanja. Kako odreagirate, ko se pojavi napad tesnobe? Ga skrivate pred drugimi, se umaknete v osamo ali ga sploh ne morete nadzorovati? Premislite, kaj bi lahko drugič naredili drugače, da bi omilili napad. Vam je kdaj mogoče to že uspelo? Analiza vašega ravnanja in občutkov je namenjena temu, da ugotovite, da zmorete ravnati tudi drugače.

3. Sprememba življenjskega sloga

Napadi tesnobe se največkrat pojavijo v nepredvidljivih situacijah, kadar se oseba sooča z občutkom, da nima vsega pod nadzorom oziroma da ji določena naloga ali celo življenje polzi iz rok. Takšne občutke oseba najlažje premaga tako, da poskrbi za vsa ostala področja življenja, ki jih lahko obvladuje. Tako spet dobi samozavest pri prevzemanju nadzora nad samim samo, kar pomeni, da bo lažje delovala tudi v stresnih situacijah. Nujno je torej spremeniti življenje in vanj vpeljati umirjen ritem z rednimi in zdravimi obroki, dovolj spanca in vsakodnevno telesno dejavnostjo.

4. Umiritev in sproščanje

Oseba, ki doživi napad tesnobe, med njim pogosto izgubi tudi nadzor nad dihanjem, ki postane pospešeno in neenakomerno. Če se nauči obvladovati in umiriti svoj dih, bo tako znala umiriti tudi sebe. Pri tem lahko zelo pomagajo različne dihalne tehnike in meditacija ter druge sproščujoče dejavnosti, ki razbremenijo tako telo kot um.

5. Zaupen pogovor in psihoterapija

Če se vam zdi, da se sami ne zmorete soočiti s svojimi občutki nelagodja in napadi tesnobe, čim prej poiščite pomoč. Psihoterapija vam lahko pomaga, da se znebite tistega, kar vam otežuje življenje. Skozi zaupen pogovor boste odvrgli breme svojih težav in se naučili, kako jih premagovati.