Izboljšajte svojo samopodobo!

SamopodobaSte zadovoljni v svoji koži in sprejemate sebe, takšne, kot ste? Če imate s tem težave, potem imate slabo samopodobo. Ta se oblikuje od najzgodnejših let naprej in vpliva na posameznika, na njegovo dojemanje in spoštovanje sebe pa tudi na komunikacijo in interakcijo z ostalimi ljudmi. Ljudje s slabo samopodobo so pogosto nesamozavestni, ne znajdejo se dobro v družbi, težko izražajo svoja mnenja in so zelo občutljivi na odzive drugih.

Ljudje, ki verjamejo vase in v svoje sposobnosti se lažje lotijo novih izzivov, lažje premagujejo težave in navezujejo stike z drugimi osebami, zato živijo bolj srečno življenje. Zaradi pozitivne samopodobe lažje dobijo službo ali partnerja kot tisti, ki o sebi nimajo najboljšega mnenja, oziroma tisti, ki si ne upajo pokazati svojih potencialov.

Vzorcev, po katerih delujemo, ni lahko spremeniti, a se zagotovo splača poskusiti. Ena od boljših metod, ki vam lahko pomaga, da začnete drugače gledati nase in na svoje življenje, je psihoterapija, ki vas lahko korak za korakom vodi in usmerja na poti do boljše samopodobe, do samozavesti in samospoštovanja. Vse to namreč izvira globoko v notranjosti vsakega človeka, kjer so trdno zasidrane predstave o sebi, ki jih s pomočjo psihoterapije lahko spremenimo.

Prvi korak na poti do bolj pozitivne samopodobe je ta, da se odločite na tem področju nekaj spremeniti. Namesto pasivne drže in vdanosti v usodo se lahko odločite aktivno spoprijeti s svojim življenjem. Najprej vas čaka izziv, da nekomu priznate, kaj vas muči. Če se bojite odziva te osebe, je najbolje svoje težave zaupati strokovnjaku za psihoterapijo, ki vas ne bo le poslušal, temveč vas bo znal skozi pogovor tudi usmerjati tako, da se boste iz pogovora nekaj novega naučili.

Iz obiska pri psihoterapevtu se boste zagotovo vrnili samozavestnejši, saj boste ponosni nase, da ste zmogli priznati svojo težavo in začeli delati na tem, da jo spremenite. Psihoterapevt vas bo znal tudi spodbuditi, da pridobljeno samozavest izkoristite za to, da spremenite svoj pogled nase. Sčasoma vam bo uspelo, da sebe ne boste videli v pozitivni luči le takrat, kadar boste kaj naredili uspešno, temveč vedno in povsod. Vaša samopodoba bo postala boljša, s tem boste postali bolj samozavestni, prepričani vase in pripravljeni navezovati stike z drugimi.

Psihoterapija vam torej lahko pomaga do bolj pozitivne samopodobe, da postanete bolj zadovoljni sami s sabo, s čimer boste postali bolj zadovoljni tudi s svojim življenjem, kar je tudi pogoj za notranjo izpolnjenost in srečo. Če imate težave s sprejemanjem sebe, takšnega kot ste, in bi radi nase pogledali drugače, potem obiščite psihoterapevta in tako naredite prvi korak do sreče!